Życze wam miłej gry spędzonej z nami.Dziekuje:D
„Mały poradnik”
czyli jak pisać posty i czego unikać, aby nie zdobyć warna.
Witajcie!
W niniejszym poradniku (może jednak nie tak małym jak w tytule, ale chyba przejrzystym i treściwym) pokażę najczęstsze przykłady błędów robionych przez naszych forumowiczów, przez które zdobywają ostrzeżenia, warny czy nawet bany, a także sposoby na ich uniknięcie. Do dzieła!
1. Posty bez sensu merytorycznego, nie wnoszące nic do tematu, np.:
Użytkownik1: Uważam, że gracz XXX powinien zostać ukarany. Widziałem, jak wczoraj niszczył czyjś domek i się do tego nie przyznał.
Użytkownik2: Użytkownik1, popieram! Zbanować go!
Użytkownik2 nic nie wniósł swoim postem do tematu. Nie miał on żadnego celu prócz nabicia sobie posta.
2. Reklamowanie swojego serwera:
a) Serwery non-premium - tutaj wyjaśnienie,
b) Serwery premium powinny być reklamowane tylko w TYM dziale i tylko wtedy, gdy potencjalny autor reklamy posiada przynajmniej 20 sensownych postów. Osoba pisząca reklamę serwera powinna podać w nim informacje o slotach, IP i inne ważne informacje, a wszelkie aktualizacje powinny być dopisywane w jednym poście poprzez opcję "Edytuj". Pisanie kolejnych postów służących jako tablica informacyjna jest zabronione!
3. Obrażanie innych jest SUROWO wzbronione!
Poniżej przykład i wyjaśnienie:
Użytkownik1: Nie jestem co do tego przekonany. Taki plugin nie nadaje się na nasz serwer, gdyż zepsułoby to rozgrywkę. Takie sprawy bardziej by się nadawały na survival, nie na freebuild,
Użytkownik2: Coś ci się chyba w głowie poprzewracało. Idiota z ciebie, skoro uważasz że to nie pasuje na nasz serwer. Takie coś na pewno urozmaici rozgrywkę!
Użytkownik2 obraził drugą osobę. Wszelkie podobne incydenty, także przekazane w sposób nieoficjalny są oczywiście zabronione. Na forum panują zasady netykiety.
4. Pomoc związaną z grą lub serwerem:
a) Przy proszeniu o porady, czy pomoc związaną z grą czy serwerem, starajcie się dokładnie wyjaśnić wszystkie zagadnienia i szczegółowo opisać swój problem. Nie jesteśmy wróżkami, aby z gwiazd zgadywać jaki macie sprzęt i problem. Najlepiej zastosujcie się do tego szablonu. Ułatwi to nam i Wam sprawę i na pewno skróci czas na uzyskanie konkretnej odpowiedzi.
5. Kłótnie forumowe, tzw. flame:
Jest to podburzanie furomowiczów to kłótni i sprzeczek nawet niekoniecznie związanych z Minecraft'em. Czasem jest specjalne (trolling), a czasem nieumyślne. Dlatego ważna jest samokontrola.
Przykład wymiany zdań pomiędzy trzema osobami i wtargnięcie "Trolla":
Użytkownik1: Lubię grę FC Barcelony. Są bardzo zgrani i na pewno wygrają następne rozgrywki. Nie mogę się doczekać wystąpienia Messi'ego. Ciekawe, co tym razem pokaże!
Użytkownik2: Eee tam Messi. Dobry zawodnik z niego, ale ja uważam, że Real Madryt wygra. Cały rok ciężko pracowali, trenowali, a niejeden się nawet nabawił podczas treningu kontuzji. Zasługują na puchar, zwłaszcza że Barcelona przez długi czas go trzymała .
Użytkownik3: Ja także nie mogę się doczekać wystąpienia Realu. O kontuzjach nie słyszałem, jednak słyszałem że do klubu przyjęli pełno nowych zawodników. W tym XYZ. Podobno jest świetnym pomocnikiem. A także zmienili formację na 4-3-3.
Użytkownik4: Hahahahah, powaliło was?! Madryt jest daremny! Nic nie potrafią i przegrają. Tyle trenują, ale i tak nigdy im nic nie wychodzi. Real Madryt ssie, a Barca wcale nie lepsza. Żałośni i tyle! A z was cioty, że im kibicujecie, omg!*
Użytkownik2: Sam jesteś ciota, każdy kibicuje temu kogo ceni.
Użytkownik4 prowokował innych do kłótni, zamiast dyskutować jak na człowieka przystało. Poza tym obraził innych. Mimo, że to on zaczął, a Użytkownik2 się bronił, to obydwaj odpowiadają za wzajemne wyzwiska i kłótnie i obaj poniosą konsekwencje (Użytkownik4 poniesie większe, bo to on zaczął flame).
*Tekst przykładowy, nie miał na celu obrazić żadnej z drużyn i ich kibiców .
6. Statusy:
Tutaj wystarczy tylko wspomnieć, aby pisać o czymś znaczącym, nie tylko związanym z Minecraft'em ale żeby miało to jakiś cel czy przysłanie. Wpisy typu "Ehh, nudzę się", "Lol, mama na obiad zrobiła naleśniki. Tak dawno ich nie było! A wy lubicie naleśniki?" będę uznane jako offtop i ich autorzy mogą być upomnieni lub ukarani ostrzeżeniem.
7.Ortografia i interpunkcja, czyli gramatyka i logika tekstowa:
Jest to jedno z najważniejszych rzeczy dotyczących pisania CZEGOKOLWIEK nie tylko na tym forum, ale w całym internecie i życiu codziennym.
Pisząc post, bloga, status czy notkę w shoutbox'ie pamiętaj o przynajmniej podstawach gramatyki języka polskiego. Zaczynajcie zdanie z dużej litery, stosujcie przecinki i kropki. Nie mówię, że każdy musi być "alfą i omegą", ale każdy powinien zadbać o swój język. Nie tylko dla reszty ludzi, ale także dla samego siebie.
Jeżeli coś piszecie i widzicie jakiś wyraz podkreślony czerwoną falą, to kliknijcie na niego prawym przyciskiem myszy i potem lewym na odpowiednią propozycję poprawy.
Jak Pozbyć się Warna
Na odpracowanie WARNA są 2 sposoby.
I. Zrobienie 10 reklam na forach o temacie Minecraft
* Należy zrobić 10 reklam na forach Minecraft w odpowiednim do tego dziale. Tutaj znajdziesz kod reklamy:
http://www.minecraftowcypro155.pun.pl/v … .php?id=19
II. Wysłanie SMS. Do 5zł
* Cena sms = 2 zł + vat do zapłaty
Kod:
Nick:
[b]Ilość Warnów/b]
Dziękuje i Pozdrawiam WilQu